Det här är MindShift

En folkrörelse för psykisk hälsa och välbefinnande

Varför behövs ett MindShift – just nu?

Vi befinner oss i en tid som på många sätt är påfrestande.

Konflikter och klimathot. Skärmtid framför naturtid. Polarisering och utanförskap. Pressad ekonomi och högt tempo på många arbetsplatser.

Det är bara några exempel på sådant som påverkar vår förmåga att hitta kraften och kreativiten som krävs för att möta de utmaningar vi står inför. Ibland – allt för ofta – blir påverkan så stor att den leder till sjukdom.

Därför behövs ett Mindshift. Vi behöver gå från reaktivitet till proaktivitet. Vi behöver skapa ett samhälle där skolan rustar för livet, där arbetsplatser är hälsofrämjande och där våra gemensamma offentliga rum är byggda och anpassade för oss och våra mänskliga behov.

Därför behövs Mindshift och insikten att psykisk hälsa och välbefinnande är den viktigaste tillgången för att vi tillsammans ska kunna bygga en hållbar framtid.

46%

Av alla sjukskrivningar i Sverige är 46% relaterade till psykisk ohälsa.

Källa: Försäkringskassan

90dgr

Medelsjuklängden för
psykiatriska sjukdomar
är 90 dagar.

Källa: Rapport Försäkringskassan

300k

Runt 90 000 kr kostar en 90 dagars sjukrivning företaget.
Med ersättare är summan uppe i 300 000 kr under samma period.

Källa: Länsförsäkringar

240%

Kostnaden för psykisk ohälsa kommer ha ökat med 240% år 2030.

Källa: World Economic
Forum och Harvard

Vår verksamhet

Mindshift är en ideell, medlemsdriven förening som består av en nationell paraplyorganisation och en handfull regionala initiativ. Med visionen om ett samhälle som ser psykisk hälsa som den viktigaste tillgången för hållbar utveckling verkar vi genom att:

  • driva, sprida och stödja insatser som främjar psykisk hälsa
  • sprida kunskap om vad som bygger hälsa
  • skapa möjligheter till samverkan
  • mobilisera en rörelse där fler axlar ansvaret för att främja psykisk hälsa

Vårt fokus: Att stärka och främja

Säg psykisk hälsa och många tänker automatiskt på ohälsa. Trots att orden i sig är varandras motsatser så är verkligheten mer komplex. Du kan lida av psykisk ohälsa och samtidigt uppleva psykiskt välbefinnande.

Hur hänger det ihop?

Psykisk hälsa är ett paraplybegrepp som rymmer både psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa. Psykiskt välbefinnande handlar bland annat om att kunna hantera svårigheter och att känna sig tillfreds med livet. Inom begreppet psykisk ohälsa ryms allt från diagnostiserade psykiatriska tillstånd såsom psykiska sjukdomar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar till psykiska besvär såsom oro och nedstämdhet.

Psykiska besvär är vanligt förekommande och en del av livet. Många psykiatriska tillstånd är också vanliga och kan medföra svårigheter, samtidigt som individen upplever sig kunna hantera utmaningar och ha förmågan att känna lycka.

Verkligheten är alltså inte svart eller vit, och de flesta av oss pendlar längs ett kontinuum genom livet.

Att kunna söka och få hjälp när tillvaron känns tuff är centralt, och det finns många olika verksamheter som erbjuder professionellt stöd och vård.

Mindshift verkar proaktivt, för att bygga ett samhälle som är snällare mot människan och där fler har verktygen att möta utmaningar som vi oundvikligen ställs inför.

I Mindshift samverkar offentlig och privat sektor samt civilsamhället för att skapa nya och hållbara strukturer som främjar psykiskt välbefinnande.

Fokusområden

  • Trygga livsmiljöer

  • Hållbart arbetsliv

  • Välbefinnande för barn och unga

Så här kan du
starta Mindshift
i din region!